Wpis

wtorek, 22 lutego 2011

Powrót klarowanego masła

Rzeczywiście, my Polacy zapomnieliśmy o klarowanym maśle - naszej północnej oliwie. Sądzę, że stało się to przez zachwyt nad oliwą z oliwek, która szeroko trafiła do naszych kuchni stając się podstawą do wszystkiego. Czy tak być powinno? Sądzę, że jednak nie - klarowane masło ma swoje właściwości smakowe, których nie można zastąpić niczym innym. Odrzuciliśmy kiedyś pieczenie mięsa na smalcu, co wydaje się rozsądne ale klarowane masło nie posiada żadnych negatywnych właściwości smalcu poza tym oczywistym, że jest tłuszczem.

Pamiętam doskonale klarowanie masła w mojej kuchni rodzinnej: zajmowała się tym Mysia. Powoli topiła kostkę masła w małym garnuszku na bardzo małym ogniu, kilkakrotnie zdejmując szumy z powierzchni, aż do osiągnięcia czystości i specyficznego, miodowego koloru. Tak właśnie wygląda klarowane masło - przypomina miód.

Klarowane masło jest niezastąpione do pieczenia mięs, do posmarowania kurczaka którego wkładamy do piekarnika i wielu innych czynności związanych z dobrą polską kuchnią.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
stana111
Czas publikacji:
wtorek, 22 lutego 2011 16:36

Kategorie

Tagi

Kanał informacyjny