Blog > Komentarze do wpisu
Sposoby na zimną jesień

Przyszła jesień, zrobiło się zimno.. Stajemy się podatni na przeziębienia, katary i inne paskudztwa.. Możemy spróbować zwalczyć początki przeziębienia odpowiednią dietą (co z pewnością nie zastąpi wizyty u lekarza), która może nam pomóc. Od razu zaznaczam, że nie zamierzam pisać o naparach ziołowych, herbatkach, co nie znaczy że uważam je za nieskuteczne.. Podałam wcześniej na blogu posty o kilku cudownych, rozgrzewających zupach. Teraz czas na kolejne sposoby na jesień:

Rosół - wspaniale rozgrzewa, a w okresie zimowym staje się substancją dobroczynną. Dawni Chińczycy proponowali, aby rosół z kurczaka gotować przez dwa dni. Ja proponuję rosół z kurczaka lub jego części gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny, z odpowiednimi dodatkami: pełną włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Rosół powinien być raczej chudy, ale nie zupełnie - odrobina oczek nie zaszkodzi! Podajemy gorący rosół w kubkach lub bulionówkach z rozstartym ząbkiem czosnku.

Zupa jesienna - zupa składająca się z popularnych warzyw: 2 ziemniaków, buraka, selera, 2 marchwi i pietruszki, z natką i dodatkiem 2 sporych ząbków czosnku (czosnek pokrojony!). Gotujemy wszystko razem, po 25 minutach dodajemy kawałek masła lub łyżkę oleju rzepakowego. Później możemy pokroić warzywa na cząstki lub całość zmiksować - polecam wersję drugą; zupa/ krem dzięki obecności buraka ma wspaniały kolor, lekki zapach czosnku i cudowny smak.

Sałatka jesienna - zimna jesień nie jest dobrym czasem dla sałatek, ale ta postawi was na nogi gdy poczujecie się osłabieni, skład podstawowy: kapusta pekińska, czerwona fasola, jabłko i cebula. Do tego sos z oliwy, cytryny, czosnku z praski, pieprzu, soli i ziół prowansalskich.

niedziela, 26 października 2014, stana111

Polecane wpisy