Blog > Komentarze do wpisu
letnia zupa z czerwoną soczewicą

Tak, wiem że jeszcze jest lato. Ale poza przygotowaniem przeróżnych sałatek z pomidorami w roli głównej możemy ugotować letnią i lekką zupę z soczewicy. Którą zakwasimy do smaku sokiem z naszych, własnoręcznie kiszonych ogórków.

Jeżeli zjedliśmy już wszystkie ogórki zakiszone "na teraz", powinniśmy usunąć ze słoja czy kamionki wszytkie dodatki. Słój wstawiamy do lodówki, aby osad opadł na dno, i nie ruszamy go! Cały czysty i zdrowy sok będzie nam służył do różnych celów.

Tak właśnie zrobiłam: ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy według podanego wcześniej przepisu, ale bez rozgrzewającego imbiru. Powtórzę: składniki zupy to cebula1, marchewka 2, kilka niedużych ziemniaków 3, czosnek i czerwona soczewica. Gdy soczewica i ziemniaki były już miękkie, dolałam do zupy trochę czystego soku z kwaszonych ogórków, a po zagotowaniu dodałam koperek. Wyszło pysznie! 

Jest to przepis z moim złamaniem przepisu... tylko nie wiem czy na zupę ogórkową, czy na zupę z czerwonej soczewicy?

sobota, 12 września 2015, stana111

Polecane wpisy