Blog > Komentarze do wpisu
Kulebiak z łososiem? Oczywiście!

Mój ostatni weekend był bardzo interesujący kulinarnie.

W nowoczesnym, przestronnym domu przyjaciół, stojącym w sosnowym zagajniku, poczęstowano nas  kulebiakiem z ciemnej mąki nadziewanym łososiem. Kulebiakowi towarzyszył sos serowy, i sałatka z roszponki i rukoli w winegrecie.

Kulebiak jest klasyczną potrawą kuchni rosyjskiej i ruskiej, ale od dawna poprzez kresowe kontakty stał się popularny także w Polsce wschodniej. Ciasto na kulebiak jest drożdżowe, a więc łatwe dla osób, które pieką drożdżowe ciasta czy robią w domu pizzę. Jest to potrawa kuchni "biednej": kiedyś tradycyjnym nadzieniem kulebiaków były kasze, kapusta, grzyby i ryby.

Znawca kuchni kresowej twierdzi, że sos do kulebiaka jest niezbędny, i ma rację: upieczony kulebiak jest nieco suchy i potrzebuje sosu o smaku zależnym od nadzienia. Do ciemnego ciasta z upieczonym łososiem w środku jasny i lekki (nietłusty, podany w sosjerce) sos serowy pasował znakomicie, a łagodny smak całości podkreślała ostra sałatka z winegretem.

Kompozycja smaków była niecodzienna i połączyła tradycję z nową kuchnią polską. 

czwartek, 03 grudnia 2015, stana111
Tagi: kulebiak

Polecane wpisy