Blog > Komentarze do wpisu
Święta nadchodzą!

Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia..

Poza duchowymi wartościami, o których nie powinnyśmy zapominać, Święta niosą wspomnienie dawnych tradycji kulinarnych. W wielu domach pojawiają się potrawy wigilijne które na codzień są  nieobecne a jest ich wiele: zupa rybna, kutia, kompot z suszu, kisiel z mąki owsianej czy kapusta z grzybami. Rozmaitość tych potraw jest ogromna, zależy od regionu i tradycji rodzinnej; w jednym domu w Wigilię spożywa się zupę migdałową, w innym makiełki czyli kluski z makiem na słodko. W poznańskim domu mojej babci w święta przygotowywano dla dzieci pierogi nadziewane miękkim biały serem z bakaliami. Było to o tyle ciekawe, że były to jedyne pierogi w tej kuchni, przypuszczam że danie pochodzi z kuchni niemieckiej.

Ale wigilijnym królem zup jest barszcz z uszkami, i przyszedł najwyższy czas aby pomyśleć o zakwaszeniu buraków. O barszczu na zakwaszonym soku z buraków już pisałam, nie będę się więc powtarzać. Powiem tylko że przepis jest naprawdę prosty, a otrzymany zakwas poza walorami smakowymi jest bardzo zdrowy - jak wszystkie kiszonki. Wzmacnia odporność i jest dobrodziejstwem dla naszego organizmu. A więc kupujemy buraki! Jeżeli nie zdążymy zrobić burakowego zakwasu możemy dodać do barszczu ocet lub sok z cytryny..

 

niedziela, 13 grudnia 2015, stana111

Polecane wpisy