Blog > Komentarze do wpisu
Cudowna patelnia

Do tej pory nie pisałam o akcesoriach kuchennych, skupiając się na samych potrawach.

Ale tuż przed Świętami BN musiałam wyrzucić starą patelnię, i stanęłam przed zadaniem szybkiego zakupu nowej, absolutnie niezbędnej do usmażenia karpia.

Miałam już w swojej kuchni patelnie z różnymi powłokami, droższe i tańsze. Każda z nich po krótkim czasie stawała się trudna w obsłudze; mięso czy warzywa przywierały do podłoża, a po zrobieniu zwykłej jajecznicy czekało mnie naprawdę długie czyszczenie. Dodam, że prowadzę gospodarstwo minimalistyczne: mam małą kuchnię i nie chcę trzymać w niej zbyt wielu garnków.

Wybrałam się więc na zakupy, sprawdzając wcześniej w necie różne propozycje patelni do kuchni indukcyjnej. W końcu zdecydowałam się na zakup patelni z powłoką ceramiczną, i był to strzał w dziesiątkę! Powłoka ceramiczna powoduje nieprzywieranie żadnych potraw, po smażeniu czegokolwiek patelnia jest bardzo łatwa do umycia, a właściwie nie trzeba jej myć; wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem i opłukać ciepłą wodą. Powłoka ceramiczna jest biała, dzięki czemu można dokładnie sprawdzić jej czystość.

Patelnia pochodzi z nowoczesnej polskiej firmy współpracującej z dostawcami z Włoch, która jest w dodatku zakładem pracy chronionej.

Jest fantastyczna!

wtorek, 09 lutego 2016, stana111

Polecane wpisy

  • Olej kokosowy i warzywa

    Muszę podzielić się z wami moim nowym odkryciem: olejem kokosowym tłoczonym na zimno. Ma on wiele zalet ale i wadę: zawiera sporą dawkę nasyconych kwasów tłuszc

  • Zupa krem z dyni Hokkaido czyli słońce na talerzu

    Jest dla mnie wielką niespodzianką, że wciąż mam fanów odwiedzających mojego bloga.  Zamknęłam bloga ponad pół roku temu, mając wtedy około 4 tysięcy czyte

  • Święta nadchodzą!

    Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia.. Poza duchowymi wartościami, o których nie powinnyśmy zapominać, Święta niosą wspomnienie dawnych tradycji kulinarnych. W wi