Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
wtorek, 09 lutego 2016
Cudowna patelnia

Do tej pory nie pisałam o akcesoriach kuchennych, skupiając się na samych potrawach.

Ale tuż przed Świętami BN musiałam wyrzucić starą patelnię, i stanęłam przed zadaniem szybkiego zakupu nowej, absolutnie niezbędnej do usmażenia karpia.

Miałam już w swojej kuchni patelnie z różnymi powłokami, droższe i tańsze. Każda z nich po krótkim czasie stawała się trudna w obsłudze; mięso czy warzywa przywierały do podłoża, a po zrobieniu zwykłej jajecznicy czekało mnie naprawdę długie czyszczenie. Dodam, że prowadzę gospodarstwo minimalistyczne: mam małą kuchnię i nie chcę trzymać w niej zbyt wielu garnków.

Wybrałam się więc na zakupy, sprawdzając wcześniej w necie różne propozycje patelni do kuchni indukcyjnej. W końcu zdecydowałam się na zakup patelni z powłoką ceramiczną, i był to strzał w dziesiątkę! Powłoka ceramiczna powoduje nieprzywieranie żadnych potraw, po smażeniu czegokolwiek patelnia jest bardzo łatwa do umycia, a właściwie nie trzeba jej myć; wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem i opłukać ciepłą wodą. Powłoka ceramiczna jest biała, dzięki czemu można dokładnie sprawdzić jej czystość.

Patelnia pochodzi z nowoczesnej polskiej firmy współpracującej z dostawcami z Włoch, która jest w dodatku zakładem pracy chronionej.

Jest fantastyczna!