Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
czwartek, 07 listopada 2013
11 listopada, a więc wojsko, gęś i rogale!

Wielkimi krokami zbliża się 11 Listopada Święto Niepodległości, i równolegle dzień Świętego Marcina, bardzo ważny dla mieszkańców Poznania.

W dniu 11 Listopada, po ujrzeniu uroczystych obchodów Święta Niepodległości, podajmy na rodzinnym obiedzie pieczoną gęś, a na deser świętomarcińskie rogale!

Nigdy nie piekłam całej gęsi, ale wiem, że jej upieczenie wymaga pewnego kunsztu kulinarnego. Odważnym, którzy kupili już gęś polecam wyłącznie przepisy profesjonalnych kucharzy. Każdy duży ptak - indyk czy gęś - wymaga indywidualnego programu, który polega na określonych zmianach temperatury w procesie pieczenia i podlewania, w zależności od wagi. Obecnie, gdy mamy kuchenki z programatorami nie będzie to trudne.

Święto gęsi OK!

Tagi: gęś
16:10, stana111
Link Dodaj komentarz »