Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
poniedziałek, 08 grudnia 2014
Pieczenie chleba

Pieczenie chleba w domu jest czynnością magiczną..

Na naszych oczach z mąki i wody, z dodatkiem soli, zakwasu czy drożdży powstaje CHLEB, który zawsze był podstawą ludzkiej egzystencji. Upieczenie pierwszego chleba jest wspaniałym doświadczeniem, chociaż nie zawsze udanym. Dotyczy to szczególnie chlebów na zakwasie które nie są łatwe, dlatego radzę na początek wypróbować przepisy z drożdżami.

Mój pierwszy chleb, na drożdżach, to chleb z mąki kukurydzianej, zmieszanej z odrobiną pszennej. Upiekłam go w piekarniku i wyszedł pięknie. Po tym sukcesie postawiłam sobie poprzeczkę wyżej, i:

mój drugi chleb, na zakwasie, upiekłam z mąki żytniej razowej też zmieszanej z niedużą ilością pszennej. Pomimo tego że ciasto ładnie wyrosło, w pewnym momencie pieczenia niestety opadło. Sądzę, że było jednak za rzadko ubijane (bo takie ciasto należy kilkakrotnie ubijać), ale niewyrośnięty chleb był bardzo smaczny. Został zjedzony w jeden dzień! 

Teraz czekam na zakwas od znajomych, i zamierzam po raz drugi upiec Żytni Razowy Chleb Na Zakwasie..

Polki i Polacy pokochali pieczenie chleba w domu! 

Tagi: chleb
14:59, stana111
Link Dodaj komentarz »