Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
niedziela, 13 grudnia 2015
Karp na świątecznym stole

W moim domu podczas kolacji wigilijnej od zawsze króluje karp. Wszyscy uwielbiamy jego niepowtarzalny smak, trochę słodki i bardzo delikatny. Oczywistą zmorą karpia są zdradliwe ości, a więc trzeba jeść go powoli i ostrożnie.. ale warto.

Przepisów na karpia jest wiele: od karpia w szarym sosie po polsku, przez różne przepisy regionalne, po karpia po żydowsku. Moja Mama przygotowywała na Wigilię również karpia w galarecie. Kiedyś na Wigilię zrobiłam karpia po.. angielsku z rusztu, z delikatnym sosem cytrynowym - był świetny. Przypuszczam, że był to przepis kolonialny, ponieważ Anglicy w karpiu raczej nie gustują, z kolei dla Chińczyków jest on ważny. Polacy mieszkający w USA wiedzą, że chcąc kupić karpia na Wigilię należy go szukać w chińskich sklepach.

Od kilku lat przygotowuję karpia na swój sposób, a jest to karp smażony, z dodatkiem rodzynków i moreli. I zapewniam - jest pyszny! Teraz ułatwiam sobie pracę przez kupowanie gotowych płatów lub filetów z karpia, które trzeba oczyścić, i mocno skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso chowam na godzinę do lodówki. Następnie oprószam je delikatnie mąką, wkładam na klarowane masło i obsmażam z obu stron. Później trzymam filet w niskiej temperaturze bez pokrywki, dodając wcześniej pieprz 5 sztuk, listki laurowe 2 szt, sporą łagodną cebulę pokrojoną w ćwiartki, garść rodzynek i kilka przekrojonych na pół moreli. Rodzynki i morele wcześniej parzymy. Teraz należy uważać, aby karp się nie przypalił, można go delikatnie odwrócić łopatką, i podlać odrobiną! wody. Na tym etapie rodzynki i morele nabierają soku. Po chwili na kawałkach karpia układam wiórki surowego masła, które wzbogaci jego smak i utworzy z owocami sos, a na koniec odrobinę ziół prowansalskich, które dodają mu zapachu. Koniec! Wykładam karpia na stół!

Tak przyrządzony karp jest pyszny; chrupiący, w słodko - zakręconym sosie winno-morelowym. Świetnie pasuje do kwaskowej kapusty z grzybami.

Wiem, że wiele osób nie lubi karpia, bo podobno smakuje błotem.. nigdy tego nie zauważyłam, a jestem wrażliwa na smaki. Z pewnością nie należy stosować ogromnych sztuk niewiadomego pochodzenia, ponieważ dziki karp żeruje w mule. Kupujemy karpia wyłącznie z tradycyjnych hodowli, w których ryby po intensywnym jesiennym odżywianiu oczyszczają się w czystej wodzie.

Teraz nastał czas na świąteczne przygotowania: pieczemy serniki i makowce, gotujemy wigilijny barszcz...

Wesołych Świąt!

 

 

 

Święta nadchodzą!

Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia..

Poza duchowymi wartościami, o których nie powinnyśmy zapominać, Święta niosą wspomnienie dawnych tradycji kulinarnych. W wielu domach pojawiają się potrawy wigilijne które na codzień są  nieobecne a jest ich wiele: zupa rybna, kutia, kompot z suszu, kisiel z mąki owsianej czy kapusta z grzybami. Rozmaitość tych potraw jest ogromna, zależy od regionu i tradycji rodzinnej; w jednym domu w Wigilię spożywa się zupę migdałową, w innym makiełki czyli kluski z makiem na słodko. W poznańskim domu mojej babci w święta przygotowywano dla dzieci pierogi nadziewane miękkim biały serem z bakaliami. Było to o tyle ciekawe, że były to jedyne pierogi w tej kuchni, przypuszczam że danie pochodzi z kuchni niemieckiej.

Ale wigilijnym królem zup jest barszcz z uszkami, i przyszedł najwyższy czas aby pomyśleć o zakwaszeniu buraków. O barszczu na zakwaszonym soku z buraków już pisałam, nie będę się więc powtarzać. Powiem tylko że przepis jest naprawdę prosty, a otrzymany zakwas poza walorami smakowymi jest bardzo zdrowy - jak wszystkie kiszonki. Wzmacnia odporność i jest dobrodziejstwem dla naszego organizmu. A więc kupujemy buraki! Jeżeli nie zdążymy zrobić burakowego zakwasu możemy dodać do barszczu ocet lub sok z cytryny..

 

10:57, stana111
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 grudnia 2015
Kuchnia góralska

Oglądam właśnie program Magdy Gessler, która przeprowadza rewolucję restauracji w przepięknym, starym góralskim domu w Zakopanem. Dobrze pamiętającym czasy, gdy Zakopane było mekką artystów i śmietanki towarzyskiej całej Polski.

Pamiętajmy, że kuchnia góralska była tkzw. kuchnią biedną: jej podstawę stanowiły ziemniaki czyli grule, kapusta, i sery z owczego mleka. Jagnięcina czy baranina jako potrawy były rzadkością; owce hodowano głównie na mleko, wełnę i skóry. Uboga ziemia i ostry klimat powodowały brak innych produktów z pola i ogrodu, i nie pozwalały na rozwijanie inwencji w prostej góralskiej kuchni.

Okazało się jednak, że oscypki i bundz pokochała cała Polska. Przedsiębiorczość górali miała w tym swój udział, bo w każdym mieście od lat możemy kupić na targu oscypki i bundz owczy. Czy są autentyczne - to inna sprawa.  

Z kolei "kwaśnica" została wypromowana przez pewien góralski zespół muzyczny. I choć jest to zwyczajna zupa gotowana na wędzonych żeberkach, zakwaszona sokiem z kapusty, zrobiła ostatnio wielką karierę.

Tak właśnie promujmy nasze dania regionalne

czwartek, 03 grudnia 2015
Kulebiak z łososiem? Oczywiście!

Mój ostatni weekend był bardzo interesujący kulinarnie.

W nowoczesnym, przestronnym domu przyjaciół, stojącym w sosnowym zagajniku, poczęstowano nas  kulebiakiem z ciemnej mąki nadziewanym łososiem. Kulebiakowi towarzyszył sos serowy, i sałatka z roszponki i rukoli w winegrecie.

Kulebiak jest klasyczną potrawą kuchni rosyjskiej i ruskiej, ale od dawna poprzez kresowe kontakty stał się popularny także w Polsce wschodniej. Ciasto na kulebiak jest drożdżowe, a więc łatwe dla osób, które pieką drożdżowe ciasta czy robią w domu pizzę. Jest to potrawa kuchni "biednej": kiedyś tradycyjnym nadzieniem kulebiaków były kasze, kapusta, grzyby i ryby.

Znawca kuchni kresowej twierdzi, że sos do kulebiaka jest niezbędny, i ma rację: upieczony kulebiak jest nieco suchy i potrzebuje sosu o smaku zależnym od nadzienia. Do ciemnego ciasta z upieczonym łososiem w środku jasny i lekki (nietłusty, podany w sosjerce) sos serowy pasował znakomicie, a łagodny smak całości podkreślała ostra sałatka z winegretem.

Kompozycja smaków była niecodzienna i połączyła tradycję z nową kuchnią polską. 

Tagi: kulebiak
19:38, stana111
Link Dodaj komentarz »