Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
niedziela, 20 maja 2012
kluseczki lane

Są super dodatkiem do wielu zup, szczególnie tych delikatnych jak zupa szparagowa czy kalafiorowa. Są również doskonałe do rosołu. Jak kiedyś pisałam, Adam Gessler był zdumiony faktem, że uczennica szkoły gastronomicznej nie wiedziała nic o kluseczkach kładzionych!

Ja kluseczki robię tak: do dużego kubka wrzucam surowe jajko, dodaję trochę mąki i małą szczyptę soli. Całość mieszam energicznie łyżeczką, tak jak na kogel-mogel. Jeżeli ciasto jest zbyt lejące dodaję odrobinę mąki. Ale uwaga! Ciasto na kluseczki powinno być lekko lejące się, więc z mąką nie przesadzajmy! Mieszamy dokładnie, aby nie było żadnych grudek.

Gdy ciasto jest gładkie, zaczynamy wylewać je powoli łyżką na gotującą się zupę - stąd nazwa kluseczek lanych! Tworzą one na powierzchni zupy warstwę, która po zagotowaniu zmienia je w minutę lub dwie w delikatne kluseczki. Nie mogę pojąć, dlaczego są prawie zapomniane!