Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
środa, 01 czerwca 2011
botwinka czyli wiosenny barszczyk

Kurt Scheller, wąsaty mistrz kuchni powiedział kiedyś, że najlepsze buraki są z Polski - i pewnie ma rację...

Na wiosnę gotujemy botwinkę, czyli zupę z całej boćwiny, z miękkimi łodyżkami i liśćmi. Dobrze jest ją gotować na małym kawałku kurczaka i tak zaczynamy: gotujemy lekki rosół z marchewką i pietruszką, bez ostrych przypraw. Po 15-20 minutach wrzucamy do wywaru pokrojoną drobno boćwinę - i dalej gotujemy. Wyciągamy mięso, i zaciągamy zupę odrobiną śmietany. Podajemy w bulionówkach, z jajkami ugotowanymi na twardo ( albo całymi przepiórczymi). Można dodać koperek, ale przez swój intensywny zapach może on zakłócić botwinkową nutę...  

 

Tagi: zupy
17:40, stana111
Link Dodaj komentarz »