Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
środa, 03 czerwca 2015
Młoda kapusta w pomidorach z kminkiem

Przepis ten pochodzi z programu TV, i natychmiast go zaanektowałam. Jest to potrawa zdrowa, szybka i bardzo smaczna. Uważam, że może stanowić jarskie danie główne. Nie jestem wielbicielką kminku, ale w tej kompozycji kminek rewelacyjnie podkreśla smak całości. Spróbujcie!

Do średniego garnka, na lekko rozgrzany olej wrzucamy posiekane ząbki czosnku 4, i jedną pokrojoną cebulę. Solimy. Gdy całość się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat z pomidorów (ja dodaję domowy przecier, bo pomidory nie mają teraz właściwego smaku). Do tego ziele angielskie 3, listek laurowy 2, pieprz w ziarnach 6, i szczypta cukru. Po zagotowaniu pomidorowego sosu na bardzo małym ogniu wsypujemy do niego młodą kapustę pokrojoną w równe, nieduże kawałki. Teraz dodajemy kminek, i całość się dusi spokojnie na małym ogniu. Mieszamy! Kapusta musi pozostać lekko chrupka, a więc duszenie nie powinno być długie.

Jest to danie dla amatorów gotowanych i duszonych warzyw, a takich jest wielu. Ja, co prawda, należę do wielbicieli warzyw surowych, ale kapusta z kminkiem w pomidorach jest naprawdę pyszna..