Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
niedziela, 29 lipca 2012
kasza gryczana inaczej

Uwielbiam kaszę gryczaną we wszystkich postaciach! Jeżeli ktoś sądzi, że upalne lato nie jest odpowiednim czasem na kaszę, jest w błędzie. Spróbujcie przygotować ugotowaną kaszę gryczaną z dobrym jogurtem - wystarczy wymieszać i dodać odrobinę ziół. Kasza nabiera po chwili orzechowego smaku i całość smakuje wybornie. To świetne, energetyczne polskie muesli na śniadanie! Kiedyś zamiast jogurtu zalewano kaszę kwaśnym mlekiem..  

 

niedziela, 22 lipca 2012
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski zajmuje ważne miejsce w kanonie kuchni polskiej. Podobno Litwini go nie znają, i nic dziwnego - jest to letnia polska zupa kresowa. Kiedyś przygotowywano ją na wywarze z cielęciny, zakwasie z buraków i obowiązkowo dodawano szyjki rakowe, a nawet kawałeczki sparzonych surowych ryb. Dzisiaj musimy zapomnieć o dawnych frykasach, ale chłodnik litewski nadal stanowi świetne entree letniego obiadu. 

Najprostszy chłodnik można łatwo przygotować na ugotowanych i startych na wiórki burakach, wrzucając je do jogurtu wymieszanego z kwaśną śmietaną. Następnie dodajemy do niego pokrojone rzodkiewki, pokrojone jajka ugotowane na twardo (ładnie wyglądają połówki jaj przepiórczych) i bardzo dużo zieleniny - koperku i szczypiorku. Po przyprawieniu odrobiną soli, pieprzu i szczyptą cukru do smaku, wkładamy chłodnik do lodówki.

Przygotowanie nawet dużego garnka chłodnika jest proste - może on stanowić dodatkową atrakcję do wszelkich uczt grillowych.

Ostatnio często spotykam się z nazwą: chłodnik polski

 

 

Tagi: zupy
15:07, stana111
Link Dodaj komentarz »