Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
niedziela, 23 sierpnia 2015
najlepsze pierogi mojej Mamy

Moja Mama, o czym już pisałam, bardzo dobrze gotowała i piekła wspaniałe ciasta. Przez to właśnie sama nie nauczyłam się pieczenia ciast, bo zawsze w domu były pyszności zrobione i przywiezione przez Mamę. Dzięki niej moje dziecko poznało smak przeróżnych domowych placków z owocami, serników, biszkoptów, pleśniaków, tortów truskawkowych i bardzo wielu innych słodkich specjałów. 

Ale Mama, mistrzyni kuchni, nie robiła nigdy pierogów! Pochodziła z Poznania, w którym pierogi nie były popularne, należały do kuchni polskiej wschodniej. Kiedyś podałam jej najlepszy przepis na ciasto do pierogów, i się zaczęło.. Mama pokochała pierogi! Do dzisiaj nie jadłam nigdzie tak pysznych pierogów z mięsem czy ruskich. Największą sztuką jest przygotowanie ciasta, które powinno być zwięzłe ale delikatne, i cienko rozwałkowane. 

Przepis na pierogi z mięsem mojej Mamy:

ciasto: mąka, sól, gorąca woda

usypujemy mąkę pszenną w wulkan, do środka wlewamy gorącą wodę, dodajemy sól, całość porządnie zagniatamy, gdy ciasto jest zwięzłe i zaczyna odstawać od dłoni, wtedy wkładamy je pod miskę,

farsz: ugotowana wołowina (z kością), pieprz, majeranek

ugotowane mięso wołowe odzielamy od kości, mielimy w maszynce, dodajemy zmieloną cebulę, pieprz i majeranek, gdy farsz jest zbyt suchy dodajemy odrobinę rosołu,

ciasto rozwałkowujemy na odpowiednią grubość, wycinamy krążki, wkładamy łyżeczką farszu i zlepiamy po czym układamy je na blacie podsypanym mąką,

WKŁADAMY pierogi do gara z gotującą się, lekko osoloną wodą. NIGDY nie przykrywamy garnka z gotującymi się pierogami. Pierogi są delikatne, a więc nie wrzucamy ich, tylko wkładamy. Po 6-7 minutach powinny być ok, ale nie zawsze, a więc należy sprawdzić czy ciasto nie jest jeszcze surowe,

ugotowanych pierogów NIGDY nie odcedzamy, tylko wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i odkładamy na talerze, albo na półmisek; jeżeli mają chwilę poleżeć, polejmy je delikatnie dobrym olejem, aby się nie zlepiły.

Pierogi z mięsem najlepiej smakują z aromatyczną sałatką z czerwonej kapusty, i z czerwonym winem.

Drażni mnie to, że pierogi uznawane są za przaśną potrawę polskiej kuchni. Tymczasem, odpowiednio ugotowane i podane stają się wspaniałym daniem, które może zrobić karierę. Jak włoskie tortellini czy ravioli.