Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
środa, 21 września 2011
placki z cukinii

Na prośbę fanów mojej kuchni (mam takich!) podaję przepis na placki z cukinii. Jest to najprostsze danie, szybkie i łatwe do zrobienia. Przyjazne wegetarianom i zwolennikom zdrowej kuchni. Na początku musimy kupić cukinie - ja zawsze wybieram małe. Nie używam w kuchni cukinii - olbrzymek, które mają wiele dużych pestek i dlatego nie nadają się do żadnych potraw.

Przepis na placki z 2 małych cukinii (wszystko można  przygotować w dużej misce):

Ucieramy cukinie na tarce o dużych oczkach na wiórki, dodajemy 1 jajko i przyprawy: dwa spore ząbki czosnku z praski, trochę pieprzu, szczyptę soli. Dodajemy mąkę (zawsze przesianą!) - tyle mąki, aby zrobić lekkie ciasto i starannie mieszamy. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencje podobną do naleśnikowego - lekko lejące się. Na rozgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek dużą łyżką wykładamy niewielkie placki, lekko je przyklepując - aby były płaskie, ale bez przesady! Zmniejszamy ogień na średni (aby uniknąć przypalenia) i czekamy do zrumienienia warstwy spodniej, po czym je odwracamy - i po paru minutach mamy gotowe placki z cukinii. Powinny być mięciutkie!

Placki z cukinii mogą także stanowić podkład do wykwintnej kolacji. Doskonale korespondują z wędzonym łososiem, którego plaster kładziemy na placku, a obok podajemy konfiturę z czerwonej cebuli. Całość ozdabiamy długimi łodyżkami szczypiorku... 

niedziela, 11 września 2011
kasza jęczmienna z kurkami

To danie późnego lata, smaczne i szybkie do przygotowania. Na rynkach zatrzęsienie wspaniałych pomidorów, fasolek, brokułów i cukinii - i całe góry pomarańczowych kurek! Przyszedł czas placków ze śliwkami, bukietów z warzyw i wielu innych znanych potraw. Ja jednak proponuję coś innego: kaszę jęczmienną z kurkami. Od dawna jestem fanką kaszy; i gryczanej i pęczaku, czyli grubej kaszy jęczmiennej. Do tego dania kupujemy jednak drobną kaszę jęczmienną (zmieloną) i gotujemy ją w dużej ilości lekko osolonej wody. W drugim garnku dusimy kurki na maśle, z cebulą pokrojoną w piórka. Zaczynamy od cebuli, po jej zeszkleniu dodajemy kurki a chwili podlewamy całość małą ilością wody, przyprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy wszystko na małym ogniu. Następnie do garnka z kurkami wsypujemy ugotowaną i opłukaną w zimnej wodzie, odcedzoną kaszę, mieszamy - i danie jest  gotowe! Podajemy je w miseczkach.

Jeżeli chcemy aby potrawa wyglądała elegancko, ugotowaną kaszę wkładamy do małych filiżanek ( do tylu, ile mamy osób na kolacji) posmarowanych oliwą i lekko ją ugniatamy. Wykładamy kaszę na duże talerze energicznie odwracając filiżanki - kasza utworzy ścięte piramidki. Obok układamy kurki, polane sosem kurkowym...

Taki prosty wegetariański obiad/kolacja są łatwe do zrobienia i dobrze zbilansowane: mamy w nim białko, węglowodany i małą ilość tłuszczu.