Tagi
Kategorie: Wszystkie | restauracje | ryby | zupy
RSS
poniedziałek, 30 września 2013
Sery a sprawa polska

Od dawna interesuje mnie historia serów wytwarzanych w dawnej Polsce. Nie ma na ten temat wielu informacji; sprawa tak przyziemna jak wyrabianie serów nie mieściła się w tematach poruszanych przez dawnych kronikarzy.

Wiemy z pewnością że ser, pokrojony w kostkę, służył do wzbogacania piwnej polewki rycerzy w XVI wieku.

Na Wołyniu w XIX wieku znany był ser "zmartwychwstaniec": był to tajemniczy ser zakopywany w ziemi, na określony czas, po którym wydobywano go i konsumowano. Jest on zagadką do dzisiaj..

W dwudziestoleciu międzywojennym niektóre majątki na Wileńszczyźnie, nastawione na letników, sprowadzały ze Szwajcarii podpuszczkę do produkcji własnych serów żółtych. Sery te były starannie wytwarzane na miejscu, i po leżakowaniu w piwnicach podawano je na stół letnikom...

Ratatuj po polsku

Teraz, czyli we wrześniu, nieustannie przygotowuję jarskie obiady: z bakłażanem, fasolką, cukinią, papryką, pomidorami.. Najprostszym i najlepszym daniem są duszone warzywa; z dodatkiem makaronu mogą stanowić polski ratatuj. 

Na początku zawsze jest pokrojona w piórka i lekko posolona (ważne!) cebula, którą należy chwilę poddusić na oliwie, później wrzucam drobno posiekany czosnek (nie z praski!). Dodaję do nich marchewkę, pokrojoną w talarki, a po chwili pokrojonego bakłażana lub cukinię, paprykę i pomidory. Jest to moment, gdy należy całość mieszać, wtedy też trzeba dodać pieprz, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Uwaga! Wszystko podlewamy odrobiną wody, i warzywa przez chwilę duszą się pod przykryciem; najlepszy jest popularny garnek, który ma pokrywkę z otworem na parę.  

Następnie układamy lekko podduszone warzywa z ugotowanym wcześniej (al dente) makaronem w żaroodpornym naczyniu. Można całość wymieszać, wtedy wszystkie smaki "się przejdą", ale można też zrobić to warstwami. Posypujemy danie wiórkami dobrego, najlepiej ostrego sera, polecam Gruyere, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Pycha!

20:53, stana111
Link Komentarze (1) »